Šťastní vďaka hlavolamom? To fakt?
"Pravidelné riešenie hlavolamov a hádaniek pomáha zlepšiť schopnosť učiť sa, riešiť problémy a posilňuje…"

Pravidelné riešenie hlavolamov a hádaniek pomáha zlepšiť schopnosť učiť sa, riešiť problémy a posilňuje aj našu vytrvalosť. To sú všetko perfektné schopnosti do 21. storočia (alebo hociktorého storočia)!


Dopamín?


Ale, vedeli ste, že pri riešení hlavolamov sa zvyšuje aj produkcia dopamínu, chemickej látky, ktorá sa nazýva aj „hormón šťastia“? Avšak, dopamín okrem nálady ovplyvňuje aj náš pohyb, pamäť a koncentráciu. Zatiaľ čo nízke hladiny môžu mať nepriaznivý fyzický a psychický dopad, keď má mozog zdravú hladinu dopamínu, cítime sa dobre. Naša motivácia stúpa. Dopamín sa uvoľňuje pri každom úspechu, keď riešime hlavolam. Potom je tu, samozrejme, pocit zadosťučinenia a šťastia, ktorý sa dostaví, keď hlavolam skutočne dokončíme.

Ako dosiahnuť správnu hladinu dopamínu?


Vyvážená strava, ktorá obsahuje dostatočné množstvo bielkovín, vitamínov, minerálov a probiotík a mierne množstvo nasýtených tukov, môže pomôcť vášmu telu produkovať dopamín, ktorý potrebuje. Dôležité sú aj faktory životného štýlu. Dostatok spánku, cvičenie, počúvanie hudby, meditácia a pobyt na slnku, to všetko môže zvýšiť hladinu dopamínu.


Celkovo možno povedať, že vyvážená strava a životný štýl môžu výrazne zvýšiť prirodzenú produkciu dopamínu vo vašom tele a pomôcť vášmu mozgu fungovať čo najlepšie.


Jednu takú dávku dopamínu nájdete aj tu: SHOP

https://www.healthline.com/health/mental-health/games-and-puzzles-to-exercise-your-brain#our-picks
https://www.progresslifeline.org.uk/news/the-benefit-of-puzzles-for-the-brain/
pexels.com